Lixas de Acharniër werd door farao Ptolemaeus IV Philopator aangesteld als strategos om olifanten te vangen. Als dank liet Lixas deze inscriptie opstellen in Edfu (Apollinopolis Magna) rond 217-205 v. Chr.

De Griekse geograaf Strabo, die ten tijde van Augustus leefde, noemt in zijn beschrijving van Egypte en omringende gebieden verschillende olifantenjachtvelden. Boven de jachtvelden van Pythangelus en de havenstad Arsinoë lag volgens Strabo het olifantenjachtgebied van Lixas (ἡ Λίχα θήρα τῶν ἐλεφάντων; boek 16, hoofdstuk 4). Het zou kunnen dat dit het gebied was waarover Lixas als strategos was aangesteld en dat het naar hem vernoemd is (een suggestie van Andrew Smith, de beheerder van attalus.org), maar niks is zeker.

De inscriptie is niet moeilijk om te lezen en kan als aanvullend lesmateriaal dienen voor de docent die eens fijn uit wil weiden over het gebruik van olifanten in de oudheid. Want daar valt veel over te vertellen.

Schermafbeelding 2018-08-09 om 02.05.52.png

Een vertaling:

Schermafbeelding 2018-08-09 om 02.53.30.png

Terracotta figurine of a war elephant from the Elephant Battle of the Seleucid Empire. Found in Myrina on the Isle of Lemnos, Greece. Mid 2nd Century BC.
Een getrainde oorlogsolifant in actie, Myrina, 2e eeuw v. Chr.
PtolemyIGoldStaterElephantQuadrigiaCyrenaica
Gouden stater van Ptolemaeus I  met op de achterzijde een quadriga (vierspan) met olifanten (je kunt vier slurven tellen), ca. 323 v. Chr. Afbeelding afkomstig van Wikipedia, een betere afbeelding vind je hier: cngcoins.com 

 

Roman_mosaic_from_Veii_Isola_Farnese_Italy_depicting_an_African_elephant_being_loaded_onto_a_ship_3rd-4th_century_AD_Badisches_Landesmuseum_Karlsruhe_Germany_180256617241200
Een gevangen olifant wordt verscheept, mozaïek uit de 3e/ 4e eeuw AD, Veii, Italië. Foto: Wikimedia.

 

Meer weten?

https://epigraphy.packhum.org/text/218996

http://www.attalus.org/docs/ogis/s82.html

 

 

Advertenties