Een terugkerend motief in de liefdespoëzie sinds de hellenistische tijd is het motief van een buitengesloten aanbidder (exclusus amator) voor een dichte deur, de παρακλαυσίθυρον (paraklausithyron).

In de tijd van de symposia togen minnaars laat in de avond bij fakkellicht naar het huis van hun geliefde om hem of haar een krans aan te bieden. Vaak had hij zich van tevoren moed in gedronken op het symposion en wellicht hier ook geoefend wat hij tegen zijn geliefde moest zeggen of zingen (recitatie-oefeningen waren een geliefde bezigheid tijdens deze drinkgelagen). Je begrijpt de enorme teleurstelling wanneer de geliefde niet thuis gaf en zijn deur gesloten hield. De sociale druk binnen de Oudgriekse cultuur was bovendien nog erger dan die op de huidige social media: iedereen binnen de polis wist het binnen mum van tijd en je was lange tijd onderwerp van gesprek: een flinke deuk voor je reputatie als Griekse alfa-man binnen een cultuur, die door alfa-mannen werd gedomineerd. Een echte man kon daarom maar beter de gesprekken voor zijn: maak er een sterk verhaal van in een catchy ritme en binnen mum van tijd roemt iedereen je creatieve literaire uitspattingen en praat niemand meer over de aanleiding. Sterker nog, ze hebben het alleen nog over je nieuwe track.

Het motief van de gesloten deur werd dankbaar overgenomen door de Romeinse songwriters. Grote namen als Horatius, Propertius, Ovidius en Tibullus schreven er gedichten over. Horatius’ teksten schuwen geen geweld: ‘Hier, hier! Stel alles op wat een bedreiging vormt voor een gesloten deur: brandende fakkels en breekijzers en hefbomen!’ rapt hij in een boze ode (3.26). Propertius laat de deur wel heel en laat hem zelfs zijn beklag doen over de zielige dronken stumper op zijn stoep in 1.16.

Asklepiades, actief in de vroege derde eeuw v. Chr., stond dus aan de wieg van het genre, dat zelfs Bob Dylan bereikte (klik hier voor het filmpje). Als we zijn gedichten moeten geloven, heeft Asklepiades verschillende keren voor een dichte deur gestaan:

Schermafbeelding 2017-07-24 om 21.28.05.png

 

Schermafbeelding 2017-07-24 om 20.48.29.png

Schermafbeelding 2017-07-26 om 03.06.47.png

 

 

Advertenties